Jeg har fundet en måde, hvorpå vi kan sende penge direkte til kvinder i Gaza

Hvad kan jeg gøre? Kommer nødhjælpen frem? Hjælper det overhovedet at demonstrere? Og hvordan rummer jeg den smerte, jeg er vidne til i verden? Og hvad skal lille jeg kunne gøre ved det?

Måske har du haft nogle af de samme tanker?

Jeg har fundet en måde, hvor vi kan sende penge direkte ned til mennesker i Gaza og det giver mig en følelse af at kunne gøre noget. Vil du være med til at sende penge til civile i Gaza, så læs med her.

Det hele startede med kløe i mit underliv..

Og selvom lægen havde tjekket for diverse sygdomme – og alt tilsyneladende var fint, så besøgte jeg lægen igen, fordi: kløe…

Jeg havde en lille broche på den dag. Brochen ligner både en due og det palæstinensiske flag. Jeg havde købt den af Pauline Drasbæk og støttet læger uden grænser derigennem.

Min læge, Amneh Hawwa udbrød:

– Hvad er det du har på!? Da jeg tog jakken af og jeg blev helt pinlig.

– Øh, det er bare sådan en broche.

– Jeg er palæstinenser, var hendes respons.

Jeg kiggede hende i øjenene og jeg begyndte at græde – sådan rigtigt græde. Jeg ved ikke, om det var det, at være ved lægen i sig selv, der gjorde mig grådlabil, eller om det var det, at jeg genkendte min egen forfærdelse og magtesløshed i hendes blik. Den smerte danske palæstinensere oplever i denne tid er mig næsten ubegribelig: At se sit eget folk blive bombet, uden at kunne gøre noget.

Nåh, men Amneh, min læge, der også var blevet rørt, talte om politik. Jeg talte om magtesløshed. Hun talte om ressourcer. Hun tog min hånd og sagde:

– Du er akademiker og ressourcestærk. Det er folk som dig og mig, der kan gøre noget. Vi skal gøre noget.

 – Men hvad skal vi gøre?

– Jeg tager til Palæstina. De søger gynækologer og jeg er gynækolog. Jeg er 70 år. Jeg kan ikke sove om natten pga det her. Jeg vil afsted.

– Jamen kan du overhovedet komme ind?

– Når der er fredsforhandlinger om lidt, så åbner de måske op igen og så kan vi komme ind med nogle af de organisationer, der stadig er der.

– Jamen er det sikkert?

– Nej, mine børn er rasende på mig. Men jeg kan ikke holde ud ikke at gøre noget… Du skal jo også undersøges…

Så jeg kom af med buksen og op i bøjlerne med benene og imens hun sad imellem mine bare ben, snakkede vi videre om Netanyahu, radikalisering, om Hannah Arendts begreb om “det ondes banalitet” og om hvordan historien fra 2. verdenskrig gentager sig. Det var smukt og dybt komisk og samtidig så rørende.

Konklusionen var noget med mælkesyrebakterieballancen (og yoghurt i tissekonen, hjælper åbentbart på den slags – nu er fiffet givet videre), men kløen var blevet sekundær. Det, der var væsentligt, var, at hun inviterede mig med i en kvindegruppe, der arbejder for at skabe dialog mellem Danmark og Palæstina. De mødes om søndagen og samler penge ind, som de sender direkte ned til familier i Gaza. Familier, der lige nu ikke har råd til basale fødevarer, fordi priserne stiger på alt, når ressourcer er knappe. En liter mælk kan koste mange hundrede kroner, når der ikke er mælk nok til alle. De har kontakter i Gaza, som de stoler på og har samarbejdet med i mange år. Det er kvinder, der arbejder som vævere og syersker og som kan distribuere pengene ud. Det er stadig muligt at sende penge via PayPal, som kommer frem og det er det, vi skal gøre lige nu.

Jeg var med til deres julefrokost i søndags – det var en forsamling af kvinder med et hav af nationaliteter, der alle arbejder for at støtte op om de civile i Palæstina -palæstinensiske, pakistanske, iranske, jødiske kvinder – Billedet øverst på siden, er fra julefrokosten.

Det her kan du gøre:

Vil du være med til at samle penge ind til de kvinder i Gaza, som denne kvindegruppe har kontakt til?

Jeg vil løbende fortælle jer om, hvordan det går med pengene og når de er nået frem. Og hvis kvinderne ikke kan købe mælk for pengene nu, så kan de bruge dem, når Gaza skal bygges op igen. Når du har mistet alt, så er det meget godt at have nogle penge på lommen uanset.

Læs mere om kvindeforeningen, som Amneh, min læge, og nu også jeg er medlem af – måske vil du også være med?

For at sende penge direkte til Gaza skal du overføre  til mobilepay: 670787 (Amneh Hawwa) – Skriv “kvinder i Gaza” i overførslen.

Læs mere om dansk palæstinensisk kvindeforening DAPAWO

Følg med på Instagram, hvor jeg løbende deler om hvordan det går med indsamlingen. Jeg hedder @laura_vilsgaard